Podskalo

Podskalo

Znamenitosti

ZNAMENITOSTI

Kamnik je ljubko srednjeveško mestece z bogato zgodovino. Nekdaj prestolnica Kranjske danes slovi po čudoviti Malograjski kapeli, ki stoji na hribčku nad mestom, od koder je čudovit pogled na Kamniško-Savinjske Alpe. Morda boste prav vi odrešili Veroniko, ukleto deklico, ki spi v podzemlju nekdanjega gradu in čuva zaklade iz starih časov. Več informacij o Kamniku in njegovi okolici najdete na spletni strani Kamniškega turistično-informativnega centra.

Na obrobju mesta oz. le nekaj korakov iz starega mestnega jedra se pričenja priljubljena rekreacijska pešpot na Stari grad, kjer so še vidne ruševine nekdanje grajske utrdbe.Na pot lahko krenete kar z našega parkirišča. Najkrajši dostop na priljubljeno vzpetino se namreč začenja takoj za prenočitvenim objektom.

Kamnik z okolico predstavlja pravi raj za ljubitelje preživljanja dopustniških dni v naravi. Tu je vedno lepa in zanimiva Velika planina, 1666 metrov visoka planšarska planota, pravi zaklad narave. Uživali boste pohodniki, kolesarji in tudi tisti, ki bi se radi le naužili planinskega zraka. Sprehodite se do starega planšarskega naselja, poskusite kislo mleko in žgance ali kupite domačo skuto in sir.

Pogled na Kamniško-Savinjske Alpe, z vrhovi nad 2000 metrov, bo premamil marsikaterega navdušenega gornika. Do najvišjih vrhov Grintovcev iz doline Kamniške Bistrice vodijo dobro označene in varovane poti.

Reka Kamniška Bistrica izvira na treh koncih, najbolj poznan pa je vsekakor njen glavni izvir, ki se nahaja v bližini Doma v Kamniški Bistrici. Predvsem v vročih mesecih manjše jezero ob izviru predstavlja prijetno osvežitev vsem.

Mali grad sodi med najstarejše in najpomembnejše romanske spomenike v Sloveniji, ki so ga Grofi Andeški zgradili že okoli leta 1200. Danes je grad v ruševinah, na vzpetino pa vodi osvetljena pešpot. Z vrha gradu se vije čudovit razgled na celotno Ljubljansko kotlino in okolico.

Nedaleč od Kamnika se nahaja tudi največji park v Sloveniji, Arboretum Volčji Potok. Sprehod med skrbno urejenimi gredicami rož v senci stoletnih dreves predstavlja sprostitev duše in telesa. Arboretum predstavlja odlično destinacijo za ljubitelje narave in cvetja. Od Kamnika je oddaljen manj kot 1 km, v njem pa uspeva približno 2.500 vrst in sort iglavcev in listavcev ter okoli 300 samoniklih zelnatih rastlin.

V prijetni vasici Tunjice imamo tudi naravni zdravilni gaj. Energijski vrelci in vodnjak z zdravilno vodo ugodno učinkujejo na vaše počutje. Zdravilni gaj se nahaja v bližini cerkve sredi mešanega gozda v vasi Tunjice, le nekaj minut izven Kamnika. Na zemljišču se v blagem naklonu zvrsti več energijskih centrov in izvir Žive vode.

Ne pozabite - na naši recepciji smo vam vedno na voljo, zato priporočamo, da se za predloge in nasvete obrnete na nas in z veseljem vam bomo pomagali.

Galerija